- Pandemi och sanning

Som Pesten

av Hanne-Vibeke Holst


I min bokklubb 💪 läste vi "Som Pesten" av Hanne-Vibecke Holst förra våren, jag tycker hennes research är magnifik: kunnigt och välskrivet; om än lite enkla dramatiska lösningar som snuddade effektfull danbrownisk cliffhangeri.


Corona-pandemin har ju blivit ett veritabelt folkbildningsprojekt... Uppenbart är att kunskap om pandemins kommande effekter redan låg på bordet och att all världens epidemiologer bara väntade att det skulle ske... Man kan undra hur mycket WHO och diverse nationella MSBs och FHMs egentligen förberedde sig och hur mycket politiken egentligen har förmåga att ta till sig?


Som någorlunda upplyst "lekman" upplevde jag mig, när jag läste "Som Pesten", både lättlurad och förd bakom ljuset. Men uppvaknanden brukar ju smärta - och egentligen visste jag väl..., men ändå, det är som liksom med den tilltagande miljökatastrofen - alla vet att det kommer - och den politiska ekonomin sätter skygglappar. Naivt lallar de flesta av oss omkring som om inget ska ske, trots ett läge när (återigen) experter redan vet och miljörörelsen aktivt varnat sedan åtminstone Aldo Leopold på 30-40 talet.


När jag i grundskolan i slutet på 60-talet lyssnade på Tom Lehrer's trallvänliga och ironiska visa "Pollution", var det också att vakna upp. Jag var ju ett barn, kanske 13-14 år, men jag minns hur förbluffad jag kände mig när det plötsligt uppenbarade sig en så stor kunskap om något som låg dolt bara runt hörnet, men som var officiellt förnekat. Jag minns diskrepansen mellan den byråkratiska stat-ekonomi-illusionen och verkligheten som chockerande.


Jag har sedan dess varit förbluffad över förnekanden av särintressen. Hur livslögner iscensätts och hur de upprätthålls inte bara på ett personligt psykologiskt plan utan också nationalekonomiskt. Jag minns hur arg jag var när jag upptäckte hur en förnekad katastrof bara kunde fortsätta att förnekas och hur förvirrad jag kände mig inför mekanismerna som upprätthöll detta.


Numera kallas ju delar av dessa mekanismer för "kunskapsresistens" och fake news. Hur falska nyheter och osanningar medvetet sprids som dimridåer av diverse politiska krafter, trollfabriker och okunniga förståsigpåare. Jag är glad att jag numera är en del av ett kunskaps-samhälle som försöker förstå dessa mekanismer.


Maj 2020